Trainbow Europe Conference 2019: Trainbow NS en Trainbow Prorail waren er bij

September 17, 2019

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 september werd in Brussel en Antwerpen door onze Belgische collega’s van Trainbow de jaarlijkse Europese conferentie georganiseerd. Men liet doorschemeren het een uitdaging te vinden om de conferentie in Utrecht van afgelopen jaar te overtreffen. Die zorg bleek niet nodig, het werden topdagen.

Doel van de jaarlijkse conferentie is om met de regenboognetwerken van andere Europese spoorwegmaatschappijen kennis en ervaringen uit te wisselen; Hoe maken zij de diversiteit van de regenboog zichtbaar in hun bedrijf?  Aanwezig waren collega’s  uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de UK. De Fransen moesten helaas verstek laten gaan. Een delegatie van 5 NS’ers en 5 ProRailers reisde af naar België.

De conferentie werd geopend in het gebouw van Infrabel (Infrabeheerder in België). Bijzonder was dat op voorgevel het logo van Infrabel in regenboogkleuren was geplaatst! Een vraaggesprek met de Directeuren van Infrabel en de NMBS was het eerste programma onderdeel. Het belang van diversiteit werd door iedereen erkend en noodzakelijk geacht voor het succes van de bedrijven en de aantrekkelijkheid als werkgever.

We hebben met elkaar ook het Europese Parlement bezocht, gepraat met lobbygroepen over wat ze doen om de rechten voor LGHTBIQ’s in Europa te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn het ondersteunen van de eerste kleine prides in Oost- Europese landen en het ondersteunen van activisten in Polen, waar er helaas een steeds negatiever klimaat ontstaat.

Ervaringen van collega’s over het homoseksueel en transgender zijn op de werkvloer zijn gedeeld en een onderzoek waarin de rechten voor LGHTBIQ’s  per land worden gerankt. Het liet zien dat Nederland naar de middenmoot is afgezakt, in plaats van de voorloper te zijn die we ooit waren. Van België kunnen we een hoop leren, die zitten in de top 3.  Met name op het gebied van asielprocedures en het aanpakken van discriminatie loopt Nederland achter, de vrijheid van meningsuiting gaat vaak voor.

Naast het educatieve programma genoten we ook van de Belgische gastvrijheid, met verse frieten, Belgisch bier, gastvrije diners. Het was super gezellig en heel leuk om zo nog meer buitenlandse collega’s te leren kennen. Een letterlijk hoogtepunt was een rondleiding over het dak van monumentale station van Antwerpen. Iedereen wilde mee, en menigeen overwon hoogtevrees.

Met een cocktail aan de Schelde en een diner in de “spoor kantine” van Antwerpen Centraal sloten we af. Terugkijkend op de presentaties die elk land gaf viel op dat een campagne zoals wij die in Nederland doen, het bekende reclame spotje met de twee dames, in landen om ons heen nog niet “kan”, of dat een kleine online advertentie met een niet-hetero koppel al tot veel negatieve reacties leidde.

We hoorden ook ervaringen waar netwerken worstelen met resources. In onze presentatie vertelden we over genderneutraal omroepen, de Trainbow award en het trotste feit dat we in oktober al weer 10 jaar bestaan. Dat gaat gevierd worden ;-) en volgend jaar weer een mooie conferentie met onze Europese collega’s!